Stövarjaktens dag i Mellanbygden

 Fr.v Bertil Isaksson, Olle Norberg,Mikael Selstedt,Niklas Jonsson med Delmyrans Trixi, Joel Norberg, Ingeborg Stensdotter, Tomas Andersson. Foto: Helge Koivusaari Fr.v Bertil Isaksson, Olle Norberg,Mikael Selstedt,Niklas Jonsson med Delmyrans Trixi, Joel Norberg, Ingeborg Stensdotter, Tomas Andersson. Foto: Helge Koivusaari

Den 16 november 2013 anordnades stövarjaktens dag inom Mellanbygdens stövargilles område, 2012 snöade det 80 cm på stövarjaktens dag, varför gillet bestämde att i år skulle jakten tidigareläggas. I år var det -3 och sol, betydligt trevligare än förgående år. Kålaboda VVO lånade ut sin fikastuga där vi samlades på morgonen för genomgång av områden och vilka hundar som skulle jaga för dagen. 12 personer ställde upp denna dag, några hade jagat hare tidigare och för några var det allra första gången som de var med på en harjakt. Vi delade upp oss i två grupper, med hundarna Delmyrens Trixi äg: Nicklas Jonsson Bygdsiljum, och Lappmyrbergets Ronja, äg: Ingeborg Stensdotter, Kålaboda i spetsen.
Föret var väl inte det bästa för hundarna, isigt och med en hinna av skare gjorde att Trixi och Ronja fick jobba nästan en timma innan hararna var på benen, det skilde bara 10 minuter mellan upptagen.
Trixi drev i 40 minuter när haren valde att gå upp på den isiga vägen och hon fick problem, men efter ett tag så hittade hon avhoppet och kunde fortsätta driva, på pass stod Mikael Sehlstedt, Umeå, och fick fälla sin första hare.
Ronja driver sin hare i vida bukter, den haren gäckar passarna, genom att smyga förbi bakom deras ryggar, efter 90 minuter väljer haren att gå ut på vägen och springer den en lång stäcka, där fick både Ronja och passare ge upp, vi kunde inte lista ut var haren tagit vägen, så det bestämdes att vi skulle träffas vid jaktlagets fikastuga och göra upp eld, Mellanbygdens stövargille bjöd på grillkorv som avnjöts under diskutionen vart tog haren vägen?
Strax efter kom andra gruppen och Mikael fick berätta om sin upplevelse att skjuta sin första hare, alla var nöjda av dagen.


Ingeborg Stensdotter


 

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter