Mellanbygdens Stövargille fixar Nobelmiddag

Lördagen den 18 mars, samlades några medlemmar ur Mellanbygdens stövargille för att lära sig att tillaga vilt, kursen hette ”Viltet efter skottet”. Vår kursledare för dagen var Kocken Jonas Markström, från Skellefteå. Han är både jägare, kock, lärare och tillsyningsman för länsstyrelsen, har även varit med några gånger som kock på Nobelmiddagen.
Dagen började med att Jonas pratade om vikten med renlighet när man handskas med köttet efter skottet, att man låter viltet hänga för att det ska bli så mört som möjligt, hur man bäst fryser in sitt kött, och sen hur man tilllagar köttet, vi fick lära oss några nya knep, hur man ska få köttet bra och att det ska vara vackert för ögat när man ska äta.
 
Åtta olika maträtter tillagades, Rökt harlår m. plocksallad och majonäs,  Älggryta med cholkad, Hel hare-Ballotine m. parmaskinka rödvinssås och potatispuré,  Rådjurssadel med svartrotsgratäng, Kanadagås m. röktfläsk och småpotatis, Tjäder på toastbröd m. pepparot och plocksallad, Ripa med druvsås och friterade potatis chips, Harpaté med pepparrot.
 
När maten var klar kom några inbjudna gäster och hjälpte oss att äta de tillagade rätterna.Två speciella gäster var Olof Karlsson och Erik Rosenbaum från Robertsfors, som startat upp sin firma ”Norrlands fruktvin AB” som utvecklar olika skogsbärsdrycker, dryckerna pasade utmärkt till de vilträtter som blev tillagade.
 
Kursen hölls i samverkan med Vuxenskolan i Robertsfors
 
Deltagarna i kursen var: Lars Vestman, Tore Johansson, Jan Karlsson, Sven Karsiko, Pontus Lundberg, Helge Koivusaari, Ingeborg Koivusaari
 

Ingeborg Koivusaari

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter